Sinterklaas en God

Sinterklaas en God

Ieder kind in Nederland gelooft in sinterklaas en verliest dat geloof vroeger of later; dat is de gewoonste zaak van de wereld. Als Riekje Boswijk-Hummel echter een aantal volwassenen en kinderen vraagt wat ze tijdens deze ‘kinderlijke geloofscrisis’ hebben meegemaakt, blijkt dat het helemaal niet zo gewoon is wat er gebeurt.
En wanneer ze wat langer stilstaat bij de vraag wie sinterklaas is, en wat hij vertegenwoordigt, blijkt ook die vraag niet zo simpel te beantwoorden. Natuurlijk, Sint Nicolaas is allang dood, maar wie is sinterklaas? Bestaat sinterklaas wel of niet? Verwarren kinderen sinterklaas met God? Welke gevolgen heeft deze eerste ‘geloofscrisis’ voor de emotionele of spirituele ontwikkeling van kinderen?

Riekje Boswijk-Hummel concludeert dat sinterklaas een driedimensionale figuur is, en dat hij precies aansluit op de drie dimensies van de spirituele en emotionele belevingswereld van zowel kind als volwassene.

In SINTERKLAAS en GOD wordt op lichte en begrijpelijke wijze gefilosofeerd over spiritualiteit en religie, over geloof en verlies van geloof, en er worden verbanden gelegd tussen deze eerste en eventuele latere geloofscrises. De spirituele en emotionele verwarring die inherent zijn aan elk geloofsverlies worden begrijpelijk beschreven.

Een boek waarin duidelijk wordt gemaakt dat een diepe, vervullende religieuze of spirituele ervaring – in welke vorm of traditie dan ook – van groot belang is.
Een aanrader voor volwassenen die hun kinderen beter willen begrijpen of die hun innerlijke kinderen willen helen.

104 pagina’s
ISBN 978 90 6020 754 3 / NUGI 711/735
Uitg. De Toorts, Haarlem
€ 15,– (uitverkocht)
terug naar alle boeken