Lezing mijn reis

Mijn  reis van het gewaarzijn

Lezing èn expositie

14 oktober 2018, Centrum Boswijk,
uitgesteld; nieuwe datum nog niet bekend
Bloemendaal 3, Zaltbommel
aanvang lezing 13.00 uur; inloop vanaf 12.30 uur. Na de lezing gelegenheid de expositie van Riekjes werk te bekijken.
entree incl. koffie en thee € 10.– i.v.m. beschikbare ruimte graag een plaats reserveren.

De beelden achter de letters
De computer en de kalligrafie

Tussen 1984 en 2010 schreef ik 9 boeken over psychologische onderwerpen. De eerste vijf schreef ik in ongeveer zeven jaar, vrijwel achter elkaar door, als in een flow. Na deze periode belandde ik in een ‘writers-block’, dat pas eindigde na weer ongeveer 7 jaar. Hierna schreef ik tot 2010 nog vier boeken, steeds onderbroken door forse writers-gaps. Na 2010 ontstond er niets meer, totdat ik in 2017 ‘De reis van het gewaarzijn’ schreef.

Tussen mijn boeken zitten dus lange periodes van ‘leegte’, die ik heb gevuld met beeldend werken. Dat werk bestond in eerste instantie voornamelijk uit kleuren en strepen. Later zette ik ook woorden of zinnen waar ik daar wat langer bij stil wilde staan, op het papier. Vaak waren dat zinnen of uitspraken uit de mystieke stromingen binnen het christendom en het boeddhisme. Soms ook schreef ik delen uit mijn dagboeken of eigen gedichten op de bladen. Je zou kunnen zeggen dat ik erop mediteerde door ze keer op keer op te schrijven. Soms ook vulde ik de bladen met alleen maar ‘in, uit, in, uit,’ als een soort aanmoediging aan mezelf om me te concentreren op mijn ademhaling. Ik noem ze dan ook ‘meditatie-bladen’.

Die bladen heb ik gedurende al die jaren bewaard en in mappen gestopt. Die mappen stapelde ik op elkaar. Totdat ik dit voorjaar besloot om ze uit de kast te halen en te laten zien. Ik deed daarom mee aan een kunstroute in Zaltbommel en stelde daarvoor een expositie samen. Dat doende, zag ik dat er een prachtige ontwikkeling in het werk te zien is. Niet alleen wat vormgeving betreft, maar ook inhoudelijk. Kun je mijn boeken zien als vormgevingen van wat het leven en specifiek mijn werk als psychotherapeut me heeft geleerd, in mijn beeldende werk is het onderliggende spirituele ontwikkelingsproces zichtbaar, dat zich gedurende al die jaren in mij heeft voltrokken.

Toen ik dit ontdekte inspireerde me dat om een lezing te gaan maken over dit proces. Ik besloot om de expositie te laten staan en die te combineren met een lezing. De expositie is na de lezing te bezichtigen.

Ik heb inmiddels begrepen dat je mijn werk het beste kunt onderbrengen in de stroming die ‘moderne kalligrafie’ wordt genoemd.