Meditatiebladen

'Meditatiebladen' van Riekje

Achtergrond
Tussen 1984 en 2010 schreef ik 9 boeken over psychologische onderwerpen. De eerste vijf schreef ik vrijwel achter elkaar door, als in een flow. Na deze periode belandde ik in een ‘writers-block’, dat pas eindigde na ongeveer 7 jaar. Hierna schreef ik tot 2010 nog vier boeken, steeds onderbroken door forse writers-gaps.

Tussen mijn boeken zitten dus lange periodes van ‘leegte’, die ik heb gevuld met beeldend werken. Kun je mijn boeken zien als vormgevingen van wat het leven en specifiek mijn werk als psychotherapeut me heeft geleerd, in mijn beeldende werk geef ik vorm aan het onderliggende spirituele ontwikkelingsproces dat zich gedurende al die jaren in mij heeft voltrokken.
In dat proces verdiepte ik me in de mystieke stromingen binnen het christendom en het boeddhisme. Ik mediteerde op bepaalde woorden, uitspraken of zinnen uit die tradities door ze keer op keer op te schrijven op wat ik ‘meditatie-bladen’ noem. Soms ook schreef ik delen uit mijn dagboeken of eigen gedichten op de bladen.

Opmerkelijk is dat er in de loop van de jaren steeds minder woorden op de bladen verschijnen. De ‘auteur’ heeft kennelijk niet veel meer te zeggen. Het ‘in, uit, in, uit’ waarmee de bladen worden gevuld kun je zien als een aanmoediging aan mezelf om me te concentreren op mijn ademhaling. Al doende, lukt me dat ook steeds beter. De momenten van totale innerlijke stilte die op deze manier ontstonden kregen vorm in een aantal kleinere ‘bladen’.

En dan verschijnt de auteur toch nog een keer: namelijk in 2017 als ik de reis naar deze innerlijke stilte gedetailleerd beschrijf in mijn tiende boek:De reis van het gewaarzijn’.

Riekje

Klik op plaatje voor een vergroting